Vaardigheid

Als je een keer de F Proeven gereden hebt kun je meedoen aan de vaardigheidsproeven. Hierin komen, naast enkele manegefiguren die je al hebt geleerd bij de dressuurproeven, extra onderdelen voor zoals slalommen, balkjes draven, poortjes passeren en een klein obstakel springen. Bij de vaardigheidsproeven ligt de nadruk op de balans, behendigheid en de samenwerking met het paard. De vaardigheidsproeven bestaan uit vier verschillende niveaus; Vaardigheid 0, 1, 2 en 3, oftewel Va0, Va1, Va2 en Va3.

Va0
Vaardigheid 0 kan gereden worden wanneer je op F1 en F2 niveau rijdt. De Va0 is vooral bedoeld om ruiters behendiger te maken op het paard en om meer balans te ontwikkelen. Het is een voorbereiding op de Va1. De Va0 is geen erkende FNRS proef maar door PSC ’n Langjan zelf ontwikkeld, speciaal voor beginnende ruiters om op deze manier toch met de Va proeven kennis te kunnen maken.

Va1
Vaardigheid 1 kan gereden worden wanneer je op F3 en F4 niveau rijdt. De Va1 is vooral bedoeld om ruiters behendiger te maken op het paard en om meer balans te ontwikkelen voor het springen.

Va2
Vaardigheid 2 kan gereden worden wanneer je 2 promotiepunten hebt behaald in de Va1 of wanneer je op F5 niveau. Bij de Va2 wordt het al iets moeilijker en wordt er onder andere van jou gevraagd om in de verlichte zit te galopperen. Na het behalen van je 2e promotiepunt in de Va2 krijg je jouw diploma.

Va3
Vaardigheid 3 kan gereden worden wanneer je 2 promotiepunten hebt behaald in de Va2 of op F6 niveau of hoger rijdt. Deze proef is anders dan de Va1 en Va2. Va3 bereidt je voor op het oefen springen ( OS proeven) en later de S Proeven. De Va3 is een mix tussen een rijproef en een springparcours.